Εκτύπωση

Επιστολή προς Υπουργείο Εργασίας σχετικά με το Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.

  Logo SAS  Facebook

Από :

Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών (Σ.Α.Σ. Εφοριακών)

info@sas-eforiakon.gr

Πληροφορίες :

Τσαγκαράκης Γεώργιος

τηλ. 6977-770843

e-mail : gtsagkarakis_2006@yahoo.gr

Χουνουζίδης Κωνσταντίνος

τηλ. 6974-603920

e-mail : kchoun@yandex.com

Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι

10 Οκτωβρίου 2018

Προς :

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Γεν. Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης

Δ/νση Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τμήμα Εσωτερικής Νομοθεσίας Επαγγ. Ασφάλισης

Υπ’ όψιν κ. Π. Δρίβα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοινοποίηση :

1) Εθνική Αναλογιστική Αρχή

Υπ’ όψιν Προέδρου κας Ευφ. Κουσκουνά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2) Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

3) Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Θέμα : “Ενημέρωση σχετικά με την επιστολή της Διοίκησης του Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ. ως προς την ορθή τήρηση του καταστατικού για τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Ταμείου”

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Αναφορικά στην επιστολή υπ’ αριθμ. πρωτ. 309/18.09.2018 της Διοίκησης του Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ. σχετικά με τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Ταμείου, σας αναφέρουμε τα κάτωθι :

1. Η Διοίκηση του Ταμείου αναφέρει αυτολεξεί : “…. Κανένα μέλος δεν αποκλείστηκε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης από τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία δεδομένου ότι η σχετική προκήρυξη διεξαγωγής των εκλογών αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ταμείου στις 12.4.2018, δέκα τέσσερις (14) ημέρες πριν την διενέργεια των αρχαιρεσιών. Η εν λόγω προκήρυξη απεστάλη στις 3.861 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτει το Ταμείο στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασφαλισμένων Μελών του και έχουν δηλωθεί από τα κύρια ασφαλισμένα μέλη αυτού (άρθρο 6, παρ. 7 & 8 Καταστατικού), ενώ παράλληλα αναρτήθηκε σε πλείστα σημεία χώρων εργασίας των μελών του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ και στα γραφεία του Ταμείου εντός των προβλεπόμενων χρόνων. Τέλος, ενημερώθηκε εγκαίρως δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (12.4.2018 και ώρα 10:52) και η ΠΟΕ-ΔΟΥ και μάλιστα το θέμα συζητήθηκε στα αρμόδια όργανά της”.

Από ενημέρωση που έγινε σε εμάς -από εγγεγραμμένα μέλη του Ταμείου- διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός συναδέλφων/μελών, που ενώ είχαν δηλώσει διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στις αιτήσεις εγγραφής τους, δεν έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα για τις εκλογές του Απριλίου 2018. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τρία (3) e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Oι συνάδελφοι αυτοί έλαβαν το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα από το Ταμείο στις 21 Μαΐου, προφανώς μετά την σχετική αναστάτωση.

Επίσης ενδεικτικά σας αναφέρουμε ακόμα δύο περιπτώσεις, το e-mail του Γενικού Συμβούλου της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. gtsagkarakis_2006@yahoo.gr, αλλά και το e-mail του Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης sedakritis@gmail.com, που ενώ λάμβαναν και λαμβάνουν κανονικά όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα από το ταμείο, ως διά μαγείας δεν έχουν λάβει το μήνυμα που αφορούσε τις εκλογές του Απριλίου 2018. Το Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ. συγκεκριμένα είχε στείλει έξι (6) e-mail για την ανασύσταση του Ταμείου στις 03.04.2017, 28.04.2017, 25.05.2017, 09.07.2017, 02.10.2017 και 11.10.2017 και επίσης είχε στείλει e-mail για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες στις 18.01.2018. Τέλος, αφού παρέλειψε το επίμαχο μήνυμα για τις εκλογές έστειλε και ένα μήνυμα μετά τις εκλογές στις 21.05.2018 που το έλαβαν.

Επιπλέον ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ. στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. (Σεπτέμβριος 2018), ανέφερε ότι αρκετά μέλη δεν είχαν δηλώσει στην αίτηση εγγραφής τους κάποιο e-mail επικοινωνίας και ότι μερικά e-mail που είχαν δηλωθεί ήταν λάθος, για αυτό και δεν ενημερώθηκαν αυτά τα μέλη. Άρα όντως αρκετά μέλη δεν είχαν ενημέρωση για τις εκλογές.

2. Γεννάται το ερώτημα, για ποιον λόγο το Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ. δεν άρχισε την επικαιροποίηση των e-mail των μελών του (αυτών που δεν είχε καθώς και αυτών που ήταν λάθος καταχωρημένα είτε στην αίτηση των μελών είτε στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασφαλισμένων Μελών) πριν τις εκλογές του Απριλίου 2018, αφού ήδη είχε στείλει αρκετά e-mail στα μέλη του και γνώριζε ποιά δεν είχαν δηλωμένο e-mail αλλά και ποια από αυτά δεν λάμβαναν τα e-mail διότι επέστρεφαν πίσω ως λάθος ηλεκτρονική διεύθυνση; Γιατί αυτήν την επικαιροποίηση άρχισε να την κάνει μετά τις πρόσφατες εκλογές κι όχι πριν από αυτές;

3. Η Διοίκηση του Ταμείου ισχυρίζεται ότι τα μέλη έλαβαν την ηλεκτρονική ενημέρωση για τις εκλογές και για την κατάθεση υποψηφιοτήτων στις 12.04.2018 και ώρα 10:52. Και αυτό είναι αναληθές καθώς υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που έλαβαν μεν e-mail αλλά με ημερομηνία αποστολής/παραλαβής στις 15.04.2018 και 16.04.2018, μόλις τρεις ή τέσσερις ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποψηφιοτήτων.

4. Με ποια εφαρμογή μαζικής αποστολής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας γίνεται η αποστολή των e-mail του Ταμείου; Υπάρχει δυνατότητα άντλησης ή/και εξαγωγής δεδομένων από αυτό σχετικά με τις ημερομηνίες αποστολής e-mail καθώς και τους παραλήπτες αυτών; Μπορεί το Ταμείο να δώσει αυτά τα δεδομένα στο Υπουργείο Εργασίας για έλεγχο, αφού όμως εξασφαλιστεί η παρουσία κάποιου υπεύθυνου που θα ορίσει το Υπουργείο από την αρχή της διαδικασίας έως το τέλος της (για να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο η ακεραιότητα των δεδομένων);

5. Η Διοίκηση του Ταμείου αναφέρει ότι λόγω της έγκαιρης ενημέρωσης των μελών υπήρχε υποψήφιος από το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ η αλήθεια είναι ότι μόνο ο ίδιος ο υποψήφιος γνώριζε για τις εκλογές τις οποίες και ανακοίνωσε πρώτη φορά στους συνάδελφους του στις 24.04.2018, πέντε ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποψηφιοτήτων.

6. Η Διοίκηση του Ταμείου αναφέρει ότι έκανε εφαρμογή των διατάξεων του καταστατικού (άρθρο 8, παρ. 1, εδαφ. β & γ), κατά το οποίο : “…Επιπροσθέτως, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δύναται να προβαίνει σε διεύρυνση ή σύντμηση των εκλογικών περιφερειών (και των αντίστοιχων εφορευτικών επιτροπών)…”. Διάταξη που προφανώς υπάρχει για διευκόλυνση των διαδικασιών και όχι κατάργηση όλων των υπόλοιπων διατάξεων που μιλούν για ίση μεταχείριση των μελών του ταμείου.

7. Η Διοίκηση του Ταμείου αναφέρει ότι οι προηγούμενες εκλογές πραγματοποιήθηκαν και αυτές σε ένα μόνο εκλογικό κέντρο. Προφανώς η Διοίκηση αποκρύπτει ότι το Ταμείο τότε ήταν σε αδράνεια ενώ στην παρούσα φάση το Ταμείο επαναλειτουργεί με αποκλειστικούς πόρους που προέρχονται από το υστέρημα των μελών του από όλη την Ελλάδα.

8. Η διοίκηση του ταμείου προβάλει την ευκαιρία επιστολικής ψήφου που εξασφάλισε για τις επόμενες εκλογές μέσω τροποποίησης του καταστατικού. Ακόμα και αυτό έγινε εκπρόθεσμα ώστε να μην ισχύσει για τις εκλογές του Απριλίου 2018.

9. Η εικόνα των αρχαιρεσιών δεν φωτίζεται μόνο από διαδικαστικές λεπτομέρειες. Όταν η Διοίκησή του επιθυμούσε την επαναλειτουργία του Ταμείου, “βομβάρδιζε” τόσο τους συναδέλφους όσο και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Εφοριακών με αλλεπάλληλα ηλεκτρονικά μηνύματα για τα πλεονεκτήματα επαναλειτουργίας του ταμείου προκειμένου να εγγραφούν ως μέλη, για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει. Με διαρκείς ενημερώσεις και υποσχέσεις φρόντισαν ώστε όλοι οι συνάδελφοι να γνωρίζουν για την ανασύσταση που επιθυμούσε τότε η διοίκηση. Έξι e-mail έλαβαν τόσο οι Σύλλογοι όσο και τα παλαιά μέλη του Ταμείου και ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπήρχε ούτε ένα συνάδελφος που να μην είχε ενημερωθεί. Την περίοδο των εκλογών όμως υπήρξε σιγή ιχθύος και το Ταμείο δεν απέστειλε έστω ένα μήνυμα στους Συλλόγους. Το αποτέλεσμα είναι οφθαλμοφανές αφού ψήφισε μόνο το 10% περίπου των μελών. Τόσο οι υποψήφιοι όσο και αυτοί που εκλέχτηκαν ήταν πάνω κάτω οι ίδιοι με το προηγούμενο Δ.Σ. και με πολύ συγκεκριμένες παραταξιακές προελεύσεις. Το ποσοστό αυτών που ψήφισαν ενδεχομένως θα ήταν πολύ μικρότερο αν δεν είχαν προκύψει καταγγελίες πριν τις εκλογές.

10. Το καταστατικό του Ταμείου παρόλο που τροποποιήθηκε από την υπάρχουσα Διοίκηση δεν προέβλεψε ούτε ένα ελάχιστο ποσοστό νομιμοποίησης των εκλογών.

Ευελπιστούμε πως ως αρμόδια Αρχή θα λάβετε υπ΄ όψιν σας τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε επί πλέον παροχή στοιχείων και διευκρίνιση.

  Logo SAS  Facebook