Εκτύπωση

Ανακοίνωση για τη μισθολογική εξομοίωση

  Logo SAS  Facebook

Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι

01 Νοεμβρίου 2018

 

Μισθολογική εξομοίωση εργαζομένων στo Υπ. Οικονομικών και την Α.Α.Δ.Ε.

Με τον Νόμο 4569/2018 ψηφίστηκε η πολυπόθητη μισθολογική εξομοίωση των εργαζομένων  στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευομένων από αυτό Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) καθώς και του διοικητικού προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.).

Σαφέστατα αποτελεί την άρση μιας κατάφορης αδικίας απέναντι σε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων που για πολύ καιρό αγωνίστηκαν με το σύνθημα “ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΙΔΙΑ ΛΕΦΤΑ”. Χαιρετίζουμε τον αγώνα για το αυτονόητο των νέων αυτών συναδέλφων και τους συγχαίρουμε για την επιτυχία των πολύμηνων προσπαθειών και πιέσεών τους.

Σκοπός της παρούσας ανακοίνωσης δεν είναι να υποβιβάσει το ρόλο και τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας. Έστω και καθυστερημένα -ως συνήθως-, η Ομοσπονδία έπαιξε το ρόλο της στην ψήφιση της εξομοίωσης. Ωστόσο είναι αδιανόητο να μην στηλιτεύσουμε τη συμπεριφορά των κομματικών παρατάξεων που σαν όρνεα που μύρισαν αίμα έτρεξαν να κατασπαράξουν και να επωφεληθούν της μεγάλης προσπάθειας των συναδέλφων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ανακοίνωση της Δ.Α.Κ.Ε. όπου με βαρύγδουπες εκφράσεις του τύπου «Πρόκειται για μία Νίκη, που οφείλεται αποκλειστικά στην αγωνιστικότητα και στην ενότητα του κλάδου μας και των συναδέλφων!!!!» καθώς και «Για εμάς, είναι πρώτα ο ΚΛΑΔΟΣ και τα συμφέροντα των  ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ!!!», προσπάθησε να εξαργυρώσει τα πολιτικά οφέλη του σχεδόν μοναχικού αγώνα των συναδέλφων της 2Κ/2015 και των μεταταχθέντων ή διορισμένων συναδέλφων με ειδικές διατάξεις. Τρανταχτό παράδειγμα των ανωτέρω αποτελούν:

  • οι συντονιστικές επιτροπές των συναδέλφων που δημιουργήθηκαν άμεσα καθώς διαπίστωσαν την απουσία της Ομοσπονδίας και αντιμετώπιζαν τις κλασσικές υποσχέσεις για την πολιτική λύση του προβλήματος τους.
  • οι μαζικές δικαστικές προσφυγές των συναδέλφων που δεν λάμβαναν την προσωπική διαφορά καθώς και
  • οι συνεχείς και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις και επιστολές των συντονιστικών επιτροπών προς τους αρμοδίους για το ζήτημα της εξομοίωσης.

Ένα σύντομο ιστορικό θα βοηθήσει να ξεδιαλύνουμε την κατάσταση. Μετά τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 2Κ/2015 τον Φεβρουάριο του 2016, άρχισαν οι πρώτες τοποθετήσεις νέων συναδέλφων σε υπηρεσίες, από τον Απρίλιο του 2016 έως και το τέλος του έτους. Παράλληλα υπήρχαν πολλές παραιτήσεις και μη αποδοχές των διορισμών λόγω της μισθολογικής ανέχειας στην οποία υποβάλλονταν άνθρωποι με ιδιαίτερα προσόντα και με μεγάλη προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Επί τριάντα και πλέον μήνες δόθηκε ένας συστηματικός και επίμονος αγώνας από τις συντονιστικές επιτροπές, μακριά από κομματικές αγκυλώσεις με σημαία την κοινή λογική και το δίκιο. Αποκορύφωμα του αγώνα υπήρξε η μεγάλη κινητοποίηση της 6ης Μαρτίου 2018 που ουσιαστικά οργανώθηκε από τις συντονιστικές επιτροπές με την Ομοσπονδία να παίρνει μέρος σε δεύτερο χρόνο όταν διαπίστωσε την μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων ακόμη και από τις πιο ακριτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων από τις 18 Οκτωβρίου του 2016 είχε υποβάλλει πρόταση προς τα όργανα της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., με αφορμή ενέργειες των συναδέλφων πρώην Δημοτικών Αστυνομικών, για να οργανωθεί μια μεγάλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή όλων των πρωτοβάθμιων συλλόγων της χώρας αλλά ως συνήθως οι “διοικούντες” περί άλλων τύρβαζαν.

Οι ανακοινώσεις των κομματικών παρατάξεων προσπαθούν να εκμηδενίσουν τον ουσιαστικό ρόλο των συντονιστικών επιτροπών στην επίλυση του θέματος της μισθολογικής εξομοίωσης. Μια επίλυση η οποία είναι ημιτελής, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναδρομική χορήγηση της προσωπικής διαφοράς και το κυριότερο είναι μη οριστική. Με τον γραπτό διαγωνισμό 1Γ/2017 για την πλήρωση 584 θέσεων στην Α.Α.Δ.Ε. (αναλογία περίπου 5% των συνολικά εργαζομένων σε αυτήν) που ολοκληρώθηκε και αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα, θα δημιουργηθεί μια νέα στρατιά “πολιτικών ομήρων”, ώστε οι κυβερνήσεις και οι παρατάξεις τους να συνεχίσουν την ψηφοθηρική τακτική τους στις πλάτες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Όλοι λοιπόν θα πρέπει να παραδειγματιστούμε και να εμπνευστούμε από την δράση και την αγωνιστικότητα των συντονιστικών επιτροπών. Των συντονιστικών επιτροπών που κατά τη γέννησή τους αντιμετωπίστηκαν όχι απλά με επιφυλακτικότητα αλλά με εμφανή εχθρικότητα από την ηγεσία της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., κάτι που διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι κατά τις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής στις οποίες παρίσταντο μέλη των συντονιστικών επιτροπών.

Οι εργαζόμενοι και μέλη της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να καταλάβουν το μέγεθος και την έκταση της δύναμής τους και να οργανωθούν κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο και τον απειλούν με διάσπαση, μακριά από μικροπολιτικές συμπεριφορές των κομματικών παρατάξεων και με γνώμονα πάντα το συμφέρον όλων μας.

Ευχή μας εν τέλει είναι η Ομοσπονδία στο μέλλον να αγκαλιάζει, ενισχύει και ενθαρρύνει τη δημιουργία κάθε ομάδας, πυρήνα αγώνα, συντονιστικής επιτροπής κ.λ.π. δεδομένου ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες λειτουργούν με αγνά κίνητρα και κυρίως ως αρωγοί των εκλεγμένων και συντεταγμένων οργάνων μας στον αγώνα για τη διεκδίκηση των όσων δικαιούμαστε.

  Logo SAS  Facebook