Σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο άρθρο 215 του Νόμου 5193/2025 του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, με τίτλο: «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», προβλέπεται η ανάθεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) του Ε.Φ.Κ.Α., σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Συνεπώς, με τη ρύθμιση αυτή εκχωρείται σε ιδιωτικές εταιρείες ένα σημαντικό κομμάτι δημόσιας εξουσίας ενός εξαιρετικά ευαίσθητου τομέα, αυτό της είσπραξης των οφειλών.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί ένα εξαιρετικό μάθημα για τους εργαζόμενους της Α.Α.Δ.Ε. αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Στον Ε.Φ.Κ.Α., μέσα από την υποτιθέμενη «αναδιοργάνωση» των υπηρεσιών, δημιουργήθηκε αρχικά μια κεντρικοποιημένη υπηρεσία, το Κ.Ε.Α.Ο., το οποίο θα έλυνε τα προβλήματα είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών. Σήμερα, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η κεντρικοποιημένη αυτή υπηρεσία δεν μπορεί - υποτίθεται - να επιτελέσει το έργο για το οποίο συστήθηκε, οπότε ένα τμήμα των αρμοδιοτήτων του θα παραχωρηθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο συνειρμός είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Όπως στον Ε.Φ.Κ.Α. δημιουργήθηκε το Κ.Ε.Α.Ο. έτσι και στην Α.Α.Δ.Ε. δημιουργούνται κεντρικοποιημένες υπηρεσίες, όπως το ΚΕ.Β.ΕΙΣ. το ΚΕ.ΦΟ.Κ. τα ΕΛ.ΚΕ., το ΚΕ.ΦΟ.ΔΕ. κ.λπ.
Η συνταγή που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είτε άμεσα είτε μέσω των διορισμένων και ακριβοπληρωμένων από αυτή «Διοικητών» και λοιπών επικεφαλής «ανεξάρτητων» αρχών και υπηρεσιών, είναι η ίδια. Δημιουργούμε κεντρικές υπηρεσίες με εσκεμμένα ελλιπή σχεδιασμό, τις αφήνουμε υποστελεχωμένες και με σοβαρά προβλήματα, κατηγορούμε τους εργαζόμενους ότι ευθύνονται για τα προβλήματα και κατόπιν ξεπουλάμε σε ημέτερους τα «φιλέτα» των υπηρεσιών αυτών. Γίνεται λοιπόν σαφές πως όσοι – συνδικαλιστές και μη - τα προηγούμενα χρόνια μας κρατούσαν εν υπνώσει λέγοντας πως δε μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων είχαν απόλυτο άδικο, εφόσον σήμερα μπροστά στα μάτια μας ολόκληρα τμήματα της διαδικασίας αυτής περνάνε στα χέρια ιδιωτών, αναγκάζοντας τους πολίτες να πληρώνουν αδρά για υπηρεσίες που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν.
Η επιχειρηματολογία δε των κυβερνώντων υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων αυτών φαίνεται να έχει συνταχθεί από λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης: Ενίσχυση της εισπραξιμότητας, κοινωνική δικαιοσύνη, ανταποδοτικότητα του συστήματος, αναβάθμιση διαδικασιών, αξιοποίηση εμπειρίας, τεχνογνωσία και άλλες τέτοιες βαρύγδουπες εκφράσεις, για να κρυφτεί ο πραγματικός σκοπός που δεν είναι άλλος παρά το μοίρασμα κερδών σε ιδιωτικές εταιρείες που θα πληρώσουν εν τέλει οι απλοί πολίτες.
Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι το νέο σύστημα θα προβεί: «στην υιοθέτηση πρακτικών ήπιας προσέγγισης, σε αντίθεση με πρακτικές πίεσης και απειλών περί αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης». Η υπουργός νομίζει ότι απευθύνεται σε καθυστερημένους πολίτες, αφού όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τις «πρακτικές ήπιας προσέγγισης» των ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα μας για τα χρέη των τραπεζών, των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, ενέργειας κ.λπ., οι οποίες στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν κατά κόρον απειλές, βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων όλες τις ώρες της ημέρας και πολλές φορές ύβρεις κατά των μικροοφειλετών. Για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου υπάρχει η τακτική της μη πληρωμής των χρεών, μέσω διαδικασιών τύπου «ανεπίδεκτων είσπραξης», χαριστικών ρυθμίσεων με εκατοντάδες δόσεις που δεν θα πληρωθούν κ.ά., άρα η ύπαρξή τους δεν απασχολεί ουσιαστικά τους κυβερνώντες.
Εν τέλει, η παρούσα κυβέρνηση εισάγει στη Δημόσια Διοίκηση τις αποτυχημένες πρακτικές των ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών με πρώτο πειραματόζωο το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.). Έπονται τα λοιπά Κέντρα με πρώτα πιθανότερα τα Κέντρα Ελέγχου και Είσπραξης της Α.Α.Δ.Ε. Πρόσφατα ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι θέλει να βάλει στην είσπραξη φόρων και τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής λογιστικών υπηρεσιών (Big Four), δηλαδή τις Deloitte, Ernst and Young, K.P.M.G. και PWC (PricewaterhouseCoopers, η οποία αποτελεί ήδη το ένα από τα τρία μέλη της ένωσης εταιρειών που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του νέου πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ). Είναι αυτονόητο πως τα μεγαθήρια αυτά δεν ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών, (ΚΕ.ΦΟ.Κ., ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε., Υ.Φ.Ε. κ.λπ.), οι οποίες θα μείνουν υποστελεχωμένες, με απλούς εργαζόμενους της Α.Α.Δ.Ε., με μισθούς χαμηλότερους και από αυτούς του ιδιωτικού τομέα.
Εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι οι δηλώσεις αυτές του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτός είναι ένας απλός εντολοδόχος της κυβέρνησης και των ιδιωτικών συμφερόντων, ένας διορισμένος που απλά απορροφά το πολιτικό κόστος των αντιλαϊκών και αντισυνταγματικών επιλογών.
Σημειώνουμε ότι η παρούσα ανακοίνωση υποβλήθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ. στις 28/04/2025, προκειμένου να εκδοθεί ως ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ενόψει των κρίσιμων κινητοποιήσεών μας ενάντια στις κεντρικοποιήσεις. Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, σύμφωνα με την πάγια τακτική τους, ψήφισαν λευκό, προκειμένου, πιθανώς, να μην συγκρουστούν με τη Διοίκηση. Για τον λόγο αυτό, η πρότασή μας δεν υιοθετήθηκε.